Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кралица Елизабет Втора изрази загриженост от евентуално разпадане на съюза с Шотландия

Снимка: БГНЕС

Британската кралица Елизабет Втора е загрижена пред заплахата от разпадане на 307-годишния съюз с Шотландия, съобщиха медиите във Великобритания.

Кралица Елизабет Втора е провела разговори снощи с премиера Дейвид Камерън на фона на засилващата се паника сред управляващите, че Шотландия може да стане независима след гласуването в референдума на 18-и септември.

Източници, близки до кралицата, съобщиха, че последното проучване на общественото мнение, което даде предимство на искащите независимост, е предизвикало сериозна загриженост в Бъкингамския дворец.

Елизабет Втора, за която се смята, че е "за" запазването на съюза, въпреки че не е правила публични изявление по въпроса, ще бъде в шотландската си резиденция в Балморал в деня на референдума.

Бившият министър на отбраната Лиъм Фокс заяви по-рано, че в кампанията на искащата независимост Шотландска национална партия има силен антимонархически елемент.

Не бих се изненадал, ако получат независимост. Следващата стъпка на партията да бъде Шотландия да стане република, коментира Фокс.

В отговор на последните събития трите основни партии във Великобритания се споразумяха за план за по-голямо самоуправление на Шотландия, ако гласоподаватели изберат запазването на съюза.

Междувременно при отварянето на финансовите борси тази сутрин британският паунд отбеляза най-ниската си стойност за последните 10 месеца.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна