Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър влиза в поредните преговори с кредиторите

Никос Анастасиадис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър влиза днес в поредния кръг тежки консултации с тройката международни кредитори от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд. Причината е приетият на извънредно заседание на парламента в събота спорен закон за конфискацията на имоти на банкови длъжници. Той е ключово и задължително изискване за отпускането на следващия транш от спасителния заем за страната, решението за който трябва да вземе Еврогрупата в петък.

Спорният закон за продажба на имоти, дадени като обезпечение, за погасяване на необслужвани банкови кредити бе приет от парламента на Кипър на инфарктно извънредно заседание след продължил повече от месец остър дебат в цялото общество. Въпреки това, все още не ясно дали тройката международни кредитори ще даде “зелена светлина” за следващия транш от 436 млн. евро от спасителния заем, тъй като законът бе одобрен с редица изменения и други законодателни предложения, внесени от политическите партии.

От днес правителството на Кипър започва интензивни консултации на политическо и технократско ниво, за да убеди тройката, че новите текстове не променят сериозно предварително договорената с нея рамка на закона. Президентът на Кипър Никос Анастасиадис обяви, че ще има серия от консултации с лидери на Европейския съюз като Барозу, Юнкер, Меркел, за да осигури тяхната подкрепа за промените.

Направените изменения включват основно разпоредби за защита на домакинствата и дребните предприемачи, които са изправени пред опасността да изгубят единствения си дом или бизнес, както и за обвързване на закона за конфискация с бъдещия законопроект за несъстоятелността. Някои от гласуваните промени обаче вече бяха отхвърлени от международните кредитори по време на мисията им на острова през юли.

Новият закон е ключов за възстановяването на банковата система в Кипър, възлов проблем в която в момента е огромният обем на необслужваните кредити. Те вече възлизат на почти 27 млрд. евро, или 45% от общия кредитен портфейл. Законът модернизира правната рамка, като дава възможност процедурата по конфискацията на имотите, заложени като обезпечение, която досега се точеше до 20 години, да се съкрати на 1.5 година.

От консултациите с тройката и европейските лидери зависят следващите действия на правителството на Кипър. Президентът Анастасиадис има 15 дни, за да реши дали да върне в парламента допълнителните закони. Опозиционните политически партии го призоваха да не прави това. Решението на Еврогрупата пък се очаква в петък.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна