Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водата в няколко старозагорски села е негодна за пиене

| обновено на 09.09.14 в 12:05

Бедственото положение в старозагорската община Раднево остава, отменено е в община Опан. По информация на кризисния щаб в община Стара Загора, проливните дъждове са залели площ от 40 квадратни километра. В селата Козаревец, Борово и Михайлово са измерени рекордни количества валежи от 240 литра на квадратен метър.

След направен микробиологичен анализ на водата в залетите села, от здравната инспекция съобщават, че тя не е годна за пиене и битови цели в старозагорските села Остра Могила, Еленино, Християново и Горно Ботево.

По първоначални данни на кризисния щаб, в община Стара Загора пострадалите от стихията  села са 16. Скъсана е язовирна стена с площ от 120 декара, разрушен мост в село Козаревец, прекъснат път между селата Михайлово и Самуилово, разрушена пътна мрежа в селата Столица и Стрелец. Това са част от щетите на техническата инфраструктура, освен наводнените къщи, дворове, стопански сгради и отнесената част от почвения слой на земеделските площи. 

Общината е осигурила пет водоноски за битови нужди и транспортиране на две хиляди литра минерална вода, дарени от фен клуб. 

Според кмета на Опан Минчо Чавдаров арендаторите не са прибрали над 40 процента от слънчогледовата реколта, голяма част от която е унищожена от пороя. В общината е разрушен пътят между Опан и село Пъстрене и няколко моста, единият от които напълно. 

Заместник-областният управител Теодора Иванова съобщи за "Хоризонт", че основната част от хората, останали без покрив след наводнението, са 30 роми от Опанското село Ястребово. Те не могат да разчитат на държавна помощ, защото разрушените им от стихията къщи са били незаконни, затова кметът на Опан ще търси съдействието на БЧК или на арендаторите на земи за осигуряването на фургони.

Втори ден продължава работата по оценка на щетите в наводнените 21 села на четирите пострадали общини - Стара Загора, Гълъбово, Раднено и Опан. Кметът на Гълъбово Николай Тонев е изпратил проект в Комисията по бедствии и аварии към Министерския съвет за почистване коритото на река Съзлия, която наводни един от кварталите на града. Живко Тодоров - кмет на Стара Загора е обещал на колегата си съдействие с тежка техника за доизграждане на последните 60 метра от дигата край реката. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна