Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2400 са жертвите на Ебола. Бързината на еволюцията на вируса е безпрецедентна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жертвите на епидемията от ебола са вече над 2400 от общо 4784 потвърдени случая на зараза, според данни на Световната здравна организация.

Генералният директор на организацията Маргарет Чан заяви, че броят на смъртните случай нараства по-бързо, отколкото се увеличава способността на властите да се справят с епидемията. Чан призова за международна подкрепа и за здравни работници и медицински доставки за най-тежко засегнатите от ебола държави -  Гвинея, Сиера Леоне и Либерия.

Министерството на здравеопазването на Куба съобщи, че в началото на октомври изпраща повече от 160 здравни работници да помогнат в борбата срещу епидемията от ебола в Сиера Леоне. Те ще останат в африканската страна шест месеца.

До момента смъртността при заболелите е около 50 процента.

Миналата седмица Световната здравна организация предупреди, че до началото на октомври може да има хиляди нови случаи всяка седмица в Либерия, Сиера Леоне, Гвинея и Нигерия.

Има възможност ебола да се разпространи от Западна Африка към  големите мегаполиси в други региони на развиващия се свят.  Не е изключена вероятността вирусът да мутира и да започне да се разпространява по въздуха. В момента заразяване с ебола е възможно само при директен контакт с телесни течности.

Бързината на еволюцията на сегашния вирус на ебола е безпрецедентна: само за последните 4 месеца е имало повече предавания от човек на човек, отколкото е имало за предишните 500 до 1000 години. 

Информация на БТА
   

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна