Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Камерън: "Ислямска държава" е въплъщение на злото

| обновено на 14.09.14 в 17:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Групировката "Ислямска държава" е въплъщение на злото, заяви британският премиер Дейвид Камерън от резиденцията си на "Даунинг стрийт" 10 и се закани, че ще страната му ще се бори с нея колкото и дълго да отнеме това. В изказване след спешното заседание на комитета по извънредни ситуации "Кобра" Камерън заяви, че ще бъдат взети "каквито стъпки са необходими", за да бъде гарантирана сигурността на Великобритания. Той посочи, че екстремистите от "Ислямска държава" "не са мюсюлмани, а чудовища" и обеща убийците на Дейвид Хейнс да бъдат наказани.  

Това е една фанатична организация, която не само уби един британски заложник, а е планирала и продължава да планира атаки на територията на Европа и у нас. Ние сме мирен народ и не търсим конфронтация, но трябва да разберем, че не можем да пренебрегнем тази заплаха за сигурността си и тази на нашите съюзници. Няма вариант да сведем глава, за да останем в безопасност. Проблемът само ще се влоши. Не можем да го подминем, ако искаме да живеем в сигурност – трябва да се изправим срещу тази заплаха, каза Дейвид Камерън. 

По-рано Лондон потвърди автентичността на видеозаписа с обезглавяването на британския хуманитарен служител Дейвид Хейнс от бойци на "Ислямска държава".

Всичко сочи, че видеото е автентично, нямаме причини да смятаме обратното, заяви говорител на Форин офис.

Той обяви, че Великобритания няма да престане да работи с правителството на Ирак и кюрдските бойци в страната, които вече получават британско оръжие. Камерън добави, че Лондон ще продължи да подкрепя и американските въздушни удари срещу "Ислямска държава". Британски самолети "Торнадо" в момента изпълняват разузнавателни полети над иракска територия.

Макар Камерън да не обяви, че британската авиация също ще започне да бомбардира ислямистите, този вариант изглежда все по-възможен. Във видеото с обзеглавяването на Хейнс ислямистите заплашват да убият и втори британски заложник. Заканата бе отправена от човек, който говори на английски с британски акцент, и е напомняне, че стотици джихадисти от Острова се бият на страната на "Ислямска държава".

Това неизменно ще засили натиска върху премиера, както от политици, така и от обществеността, правителството да вземе по-решителни мерки срещу терористичната групировка, която вече отнема живота на британски граждани.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна