Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНБ е готова да започне на разговори с финансовия консултант EPIC

Снимка: БГНЕС

Българската народна банка е готова бързо да започне на разговори с финансовия консултант EPIC, който обединява основните акционери в Корпоративна търговска банка. Целта е да бъдат обсъдени вариантите за рекапитализиране на КТБ.

От БНБ искат още финансовият консултант да посочи и конкретните финансови ангажименти, които основните акционери на КТБ са в състояние да поемат, както и начина и правните средствата, чрез които да стане това.

От БНБ напомнят, че EPIC трябва да разговарят и с Министерството на финансите по искането си частичната рекапитализация на КТБ да стане с държавната помощ. В случай че не бъде получена държавна помощ от българското правителство, EPIC следва да информира БНБ по какъв начин ще бъде осигурена нужната ликвидност за възстановяване операциите на двете банки от групата на КТБ, пише в писмото на Централната банка.

БНБ заявяват, че към настоящия момент двете банки от групата продължават да имат огромен недостиг от ликвидни средства за изплащане на задълженията към вложителите. Те са 6 милиарда и 227 млн. лева за КТБ и на 285 млн. лева за Търговска банка "Виктория". След час пред БНБ започва поредният протест на вложителите в банката.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна