Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ал Кайда" е призовала "Ислямска държава" да освободи британския заложник Алан Хенинг

Снимка: БГНЕС

"Ал Кайда" е призовала "Ислямска държава" да освободи британския заложник Алан Хенинг, защото от организацията смятат, че той е невинен хуманитарен служител, който се опитва да помогне на страдащите мюсюлмани, съобщи журналист, който е бил в района по време на отвличането.

Билал Абдул Карим, американски журналист, който е заснемал кадри в Сирия по време на събитията, съобщи, че дори терористичната групировка, която стои зад нападенията на 11-и септември 2001-ва година в Съединените щати, смята отвличането за твърде крайна стъпка.

Хенинг е бил толкова развълнуван от съдбата на мюсюлманите в Сирия, че е решил да пропусне Коледа със съпругата и двете си деца, за да пропътува повече от 6 000 километра и да достави медицинско оборудване за бежанците в град Ал-Дана. Ръководителят на местния клон на "Ал Кайда" се е срещнал с представители на "Ислямска държава" четири дни след отвличането на Хенинг и ги е обвинил, че това е в разрез с ислямските закони и е контрапродуктивно. Журналистът научил за това лично от човека на "Ал Кайда", когото интервюирал в правения от него филм за бойните действия в Сирия.

Хенинг е бил единственият немюслюмнанин в групата доброволци в конвоя от стари линейки с помощи, организиран от базирана във Великобритания мюсюлманска благотворителна организация.

Междувременно британският министър на външните работи Филип Хамънд призна пред медиите, че спецчастите изпитват трудности с организарането на спасителна мисия за Хенинг, тъй като не могат да установят местоположението му.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна