Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 6 хил. декара гори ще бъдат третирани срещу вредителя "борова процесионка"

Снимка: www.strandja.bg

Над 6 хиляди декара иглолистни гори на територията на Югозападното държавно предприятие ще бъдат третирани срещу вредителя "борова процесионка". Пръскането ще се извърши с хеликоптер.

Огромни горски територии бяха засегнати от вредителя, който причинява изсъхване на дърветата. Авиобиологичното третиране ще се извърши в продължение на три дни, съобразно метеорологичните условия, а препаратът е абсолютно безвреден за хората и животните, уточни експертът Снежана Паскалева.

Спешните действия се налагат, тъй като контролното изследване на лесозащитната станция в София потвърди силна степен на нападнатите площи в държавните горски стопанства в Гоце Делчев, Гърмен, Първомай и Държавно ловно стопанство "Дикча" в село Сатовча.

Най-много са засегнатите гори в района на ловно стопанство "Дикча" - 2 533 декара, откъдето стартира и самото пръскане. Там вече са определени местата за кацане на хеликоптера и за зареждане на работния разтвор.

С авиобиологичната борба се цели подобряване на здравословното състояние на иглолистните насаждения и запазване на баланса между екологичните и стопанските функции на горските екосистеми.

За лесозащтните дейности са уведомени всички кметства, които са в близост до горските територии. Третирането на площите е съгласувано с Областната дирекция за безопасност на храните.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени