Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камерън изрази задоволство, че Великобритания остава непроменена

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Дейвид Камерън изрази задоволство от факта, че Великобритания остава непроменена след референдума за независимост на Шотландия и призова за национално обединение.

Шотландия гласува да остане в рамките на Обединеното кралство. 55 процента се обявиха против независимостта, 45 на сто я подкрепиха. Националистите спечелиха в най-големия шотландски град Глазгоу, но това не се оказа достатъчно. Столицата Единбург е твърдина на юнионистите.

От Даунинг стрийт, премиерът Дейвид Камерън заяви, че, като ревностен привърженик на Обединеното кралство, е доволен, че шотландският народ е гласувал за запазването му. Той отбеляза, че жителите на Англия, Уелс и Северна Ирландия също трябва да имат по-силен глас, когато става дума за техните дела.

Първият министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия Алекс Салмънд призна поражението и призова привържениците на независимостта да приемат резултатите от демократичния вот. Той обаче изтъкна, че гласувалите с „да” 1 милион и 600 хиляди шотландци е значителен вот за независимостта и добра основа за бъдещето.

Лидерът на кампанията „По-добре заедно” Алестър Дарлинг благодари на всички избрали съюза пред разделението и положителната промяна пред ненужното отделяне, по неговите думи. Той призна, че дебатът е породил разединение в страната, но сега всички трябва да работят заедно за обединението.

Политическите наблюдатели на Острова коментираха, че просто е приключило едно гласуване, сега започва дълъг процес на изграждане на една нова Великобритания с изпълнение на обещанието на основните британски политически сили за предоставяне на по-голямо самоуправление на Шотландия.

Междувременно британският паунд отбеляза рязко подобрение на финансовите борси.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна