Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме Деня на независимостта

| обновено на 22.09.14 в 12:28
Снимка: Катя Чорова

България чества днес 106 години от обявяването на независимостта си. Събитието се отбелязва с редица прояви в цялата страна. 

Център на тържествата е Велико Търново. На 22-ри септември 1908-а година именно в старата столица княз Фердинанд обявява с манифест България за "независимо царство" и приема титлата "цар на българите". Първо манифестът е прочетен в средновековната църква "Свети четиридесет мъченици" и затова днес празникът ще започне с тържествена литургия в този храм. 

Както е било преди 106 години, и днес търновци са в средновековната крепост "Царевец", за да честват историческото събитие. В крепостта, с военен ритуал, бе издигнато националното знаме. Кметът Даниел Панов приветства жителите и гостите на града, а Великотърновският митрополит Григорий отслужи Празничен богослов. От Царевец тръгна шествие, което поднесе гирлянд на признателност, венци и цветя пред паметника "Майка България". То бе водено от 160 музиканти, които участват в международен фестивал на военните духови оркестри. Беше прочетен поздравителен адрес от президента Росен Плевнелиев до жителите и гостите на община Велико Търново по случай Деня на българската независимост. Вечерта на площад "Цар Асен Първи" ще има тържествена проверка-заря, на която слово ще произнесе министър-председателят Георги Близнашки. Програма "Хоризонт" предаде пряко тържеството на Царевец от 10.30 часа и ще излъчи тържествената проверка-заря от 19.30 часа.

Снимка Добромир ВидевС молебен в църквата “Света Неделя” и поднасяне на цветя пред паметната плоча на Александър Малинов в Пловдив започна честването на Деня на независимостта. Вечерта в Античния театър ще се проведе празничен концерт "Заедно" на фолклорните ансамбли "Филип Кутев" и "Тракия".

В Плевен честванията започнаха с поднасяне на  венци и цветя пред барелефа на Стефан Стамболов.
С благодарствен молебен, отслужен от Русенския митрополит Наум, и церемония пред Паметника на свободата  в Русе, бе отбелязана годишнината от независимостта. 

По повод празника в Историческия музей в Търговище е показан афиш от 1908 година с оригиналния текст на манифеста на цар Фердинанд. 

С родолюбиви песни и стихове започна тържеството пред музея на Славейкови в Трявна. Христо Славейков, син на големия български писател и общественик Петко Славейков, е прочел в Народното събрание Манифеста за независимост в качеството си на председател на парламента. По-късно паметните слова са прочетени и във Велико Търново от княз Фердинанд.

Снимка Добромир ВидевДенят на независимостта беше тържествено отбелязан и на мястото в София, където скоро се очаква да бъде възстановен мемориалът на воините от Първи и Шести пехотни полкове. В церемонията участва и взвод от 24 гвардейци и оркестър. Венци и цветя поднесоха роднини на участници в събитията отпреди 106 години на този ден.

Пред Националната художествена галерия в столицата на площад "Независимост" граждани присъстваха на тържеството, посветено на 106-ата годишнина от обявяването на независимостта на България. На този площад е единствената възпоменателна  плоча у нас, посветена на празника, по инициатива на сдружение "Мати Болгария". Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на тържеството.

С тържествена церемония по вдигането на националното знаме, знамето на Европейския съюз и на общината, под звуците на националния химн, във Варна започна честването на 106-годишнината от независимостта на България. Много варненци и гости на града наблюдаваха с интерес церемонията, важна част от която по традиция са изпълненията на представителния духов оркестър на Военноморските сили.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна