Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прессекретариатът на президента отрече да има съгласие за пращане на военни срещу ИДИЛ

Снимка: Добромир Видев

Прессекретариатът на президента опроверга публикация на в. "Дума", в която се твърди, че е дал принципно съгласие за пращане на български военни срещу групировката "Ислямска държава" в Ирак. 

Твърдението, че Република България е поела ангажимент за присъединяване към евентуална коалиция на желаещите за сухопътни удари срещу "Ислямска държава", освен че не отговаря на истината, но може и да предизвика последващи реакции както от страна  на радикалната групировка, така и от засегнатите държави, пише в съобщението на прессекретариата на президента по повод днешната публикация на вестник "Дума", озаглавена: "Плевнелиев и Шаламанов обещали сухопътна бригада срещу "Ислямска държава".

Опровержението дойде в момент, когато държавният глава е в Ню Йорк за сесията на Общото събрание на ООН, където се обсъжда международната подкрепа за военната операция на САЩ срещу ислямистите. На срещата на върха на НАТО в Уелс не е обсъждано включване на каквито и да било български военни формирования в операция срещу ислямисти, пише още в опровержението на президентството. Оттам допълват, че въвличането на армията и на други държавни институции в подобна риторика е опасно и неоправдано за националната сигурност, дори и за целите на предизборната кампания.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна