Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Новак: Доставките на руски газ могат да пострадат от реекспорта от някои страни за Украйна

Снимка: dnevnik.bg

Руският министър на енергетиката Александър Новак предупреди европейските страни, че доставките на руски газ могат да пострадат от реекспорта, извършван от някои страни за Украйна.

Русия ще изпълни всички свои ангажименти, но договореностите не предвиждат реекспорт, заяви Новак в интервю за германския вестник "Ханделсблат", преди днешните преговори в Берлин между Русия, Украйна и ЕС.

Надяваме се, че нашите европейски партньори ще се придържат към ангажиментите. Това е единственият начин да няма прекъсвания в газовите доставки за европейските ни клиенти, каза руският министър.

През юни "Газпром" спря доставките за Украйна, заради ценовия спор, след което Киев постигна споразумение за реверсивни доставки с няколко страни от ЕС, сред които Словакия и Полша.

По повод спора с Украйна Александър Новак заяви, че Русия не настоява Украйна наведнъж да изплати целия дълг от над 5 милиарда долара за доставените количества газ.

Украинската компания "Нефтогаз" трябва да плати 2 милиарда сега, след което ние можем да преструктурираме останалия дълг, каза руският енергиен министър.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна