Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и арабските им съюзници нанесоха нови въздушни удари по позиции на "Ислямска държава" в Сирия

За пореден ден бяха бомбардирани контролирани от групировката петролни рафинерии в провинция Деир аз Зур, съобщи неправителствената организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека. Днес са били ударени и бази на джихадистите край град Маядин и Ракка.

От началото на въздушните удари в Сирия във вторник са убити най-малко 140 джихадисти и 13 цивилни.

В същото време броят на европейците, които се бият за ислямистки групировки в Ирак и Сирия, е надхвърлил 3 000, заяви Жил де Керхов, координатор на ЕС за борба с тероризма, цитиран от Би Би Си.

Експертът предупреди, че  въздушните удари на западните държави могат да предизвикат нападения в Европа.

Трябва да знаем, че може да има отговор на ударите. Това беше ясно и за Франция, когато страната обяви готовност да се включи в американската коалиция. От "Ислямска държава" разпространиха предупреждение, че ще има отмъщение за всички участници в операцията. Французин беше отвлечен и убит в Алжир, каза Жил де Керхов.

Заради джихадистки заплахи Франция обяви, че засилва мерките за сигурност в транспорта и на обществени места в страната. Мярката бе предприета, след като бе обявена готовност от френска страна за поддръжка на държавите, които поискат такава за борба с тероризма и за подкрепа на сирийските опозиционери, борещи се срещу групировката "Ислямска държава".

Британският парламент днес трябва да гласува дали да разреши на бойната авиация да се включи в кампанията.

   


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна