Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вложители в КТБ заплашиха да бламират изборите на 5-и октомври

Снимка: БГНЕС
Вложители в Корпоративна търговска банка заплашиха, че ще бламират изборите на 5-и октомври, ако БНБ не поеме конкретни ангажименти към хората, чиито спестявания са в КТБ. Представители на фейсбук инициативата "КТБ alive" обявиха, че започват активни масови протести в цялата страна. Протестите започват от Варна и ще продължат до отварянето на КТБ.

Утре опъваме шатрите пред БНБ. Няма да си тръгнем оттам, докато не се отвори банката. Ако няма някакви конкретни ангажименти и действия от страна на БНБ, няма да има избори на пети. Ще бламираме изборите, заяви участник в протеста.

Потърпевши са и болни деца, които не могат да ползват парите по дарителските си сметки.

Отпускат се безлихвени кредити на общините, които имат пари, които са далеч над гарантираните депозити, но на болните дечица БНБ казва "Не, не може, няма изключения". Защо в началото още, когато беше отпусната помощта от Европейската комисия, веднага се прецени, че не отговаря на изискванията КТБ, за да бъде подкрепена, за да й се окаже ликвидна подкрепа, а сега на всички ни се обяснява, че ще трябва да чакаме онзи доклад, който ще реши бъдещето на дечица, на болни хора, на... да не ги изреждам всички вложители и потърпевши от кризата с КТБ. Митът за гарантираните вложители - тук пак се опитаха да ни противопоставят. Откъде-накъде излизат с аргументи "няма пари във фонда за гарантиране на държавните влогове"? Ами, питам ги аз, чия отговорност е да има пари там и защо ни лъжат, че не може с определени финансови инструменти да се запълни този фонд? И защо ни лъжат, че не е имало опция, предлагана от Европейската комисия - помощ от други фондове? Да, наистина, това са такива споразумения, които могат да се сключат. Не е необходимо дори идването на новото правителство. Всичко това е в ръцете и зависи от добрата воля на управляващите БНБ, каза жена от протестиращите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна