Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите в Лихтенщайн разследват Цветан Василев за пране на пари

| обновено на 30.09.14 в 17:38
Снимка: Николай Кръстев

Властите в Лихтенщайн разследват Цветан Василев за пране на пари, научи "Хоризонт". Те са поискали информация от Сърбия за статута му и причините за започналото екстрадиционно производство срещу него.

Според информация на "Хоризонт" запитване е изпратено и до българската прокуратурата, в което се искат подробности за разследването срещу Василев за източването на КТБ.  От нашата прокуратура е поискана информация за разследването на присвоявания за близо 206 милиона лева от затворената КТБ, по което Василев е основен, макар и задочен обвиняем. От държавното обвинение потвърдиха за "Хоризонт", че има такова запитване.

Разследването е съвсем отскоро. Освен от българската прокуратура, от която властите в Цюрих очакват подробности за задочното обвинение срещу банкера, че е на върха на схемата за източване на близо 206 милиона лева от затворената КТБ, запитване има и до сръбските власти. В момента банкерът е в Белград с мярка за неотклонение "подписка" в очакване на решението на местните власти по българското искане да бъде екстрадиран у нас. Процедурата там е в съвсем начален етап без каквато и да е яснота кога ще бъде насрочено първото заседание по делото за екстрадицията.

Пред българските журналисти преди време, които изненадаха Василев докато се подписваше в полицейското управление в Белград, банкерът се оплака, че върху него се упражнява неуправляем политически натиск и даже, че мисли дали да не поиска политическо убежище в Сърбия.

Разследващите в Лихтенщайн искат информация от сръбските власти във връзка с доброволното предаване на Василев и за по нататъшните действия спрямо него на местните власти. В момента се работи по запитването, беше лаконичният коментар от българската прокуратура. От там отказаха информация за съдържащите се в искането данни. Лихтенщайн е известен със силно развитата си офшорна зона. През годините, когато Цветан Василев беше силният човек в България, медии твърдяха, че някои от най-големите дружества, свързани с него, водят към фирми, регистрирани именно  в Лихтенщайн. Българският адвокат на банкера Константин Симеонов заяви, че не разполага с информация, че клиентът му е станал обект на интерес и от страна на властите в Лихтенщайн.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна