Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговията с наркотици и проституцията формират 0,2% от БВП

Скритите дейности като търговия с наркотици и проституция заемат 0,2% от брутния вътрешен продукт на страната, съобщиха от Националния статистически институт.

НСИ вече изчислява брутния вътрешен продукт на страната съгласно нова методология, като днес е последният срок на държавите членки да предоставят на ЕВРОСТАТ актуализираните си данни. Според Елка Атанасова, директор на дирекция, в резултат от въведените промени равнището на брутния вътрешен продукт в България в текущи цени за периода 1995-2013 година  нараства средно с 4,5 на сто като размерът му през миналата година е 80,282 милиарда лева. Тя уточни, че данните, при които са внедрени препоръките на ЕК от последната мисия, са представени за първи път:

Най-голямата промяна за България, това е условната рента, т.е. новата методология, включването на гаражите в нашите оценки. Процентът варира от 1,8 до 1,3 през 2013-а година като най-нисък е до 2012-а година. Косвено измерените услуги на финансовите посредници - показател, чиято промяна варира в много широк диапазон. Доходът в натура е съвсем минимално, тъй като той засяга единствено икономическа дейност "Сухопътен транспорт" и "Въздушен транспорт". Нелегалните дейности, които включват проституция, производство и разпространение на наркотици е 0,2 от брутния вътрешен продукт.

До дни НСИ ще оповести данните за брутния вътрешен продукт на страната през настоящата година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени