Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИОСВ - Стара Загора няма специалист по контрол на производства с рисков потенциал

Снимка: Архив

РИОСВ - Стара Загора в момента няма специалист по контрол на производства с рисков потенциал. Това съобщи за „Хоризонт“ Нанко Видев - бивш директор на екоинспекцията и експерт-химик. Регионалната инспекция по околна среда и води контролира над 20 предприятия с рисков потенциал на територията на областите Сливен, Ямбол и Стара Загора, от тях 90 процента са в региона на Стара Загора. Нанко Видев твърди, че единственият специалист по контрол на производствата с рисков фактор в РИОСВ – Стара Загора е в дългосрочен отпуск по болест, а няма други подготвени кадри, които  да оглавят комисиите за проверка на въпросните около 20 фирми на територията на трите области. 


Плановите проверки или проверките по сигнал се извършват със заповед на министъра на околната среда и водите, а в комисиите влизат представители на служба КОС към МВР, пожарната безопасност, Районните здравни инспекции и Областните агенции по труда. Експертът припомни, че той като директор на РИОСВ не е дал положително становище на фирма „Берета трейдинг, “ чиито складове край "Петолъчката" гръмнаха през юни 2012 година, и е препоръчал да назначат специалисти, но после фирмата е получила разрешително за дейността си от екоминистерството. 

В Старозагорска област сред фирмите с висок рисков потенциал са военните заводи „Арсенал“ в Казанлък, а най-опасен от тях е този в Мъглиж, където се съхраняват голямо количество взривни вещества. Нанко Видев не е сигурен дали в „Баритна мина“ край Стара Загора още се утилизират стари боеприпаси; от военното министерство отричат подобна дейност да се извършва на полигона "Змейово".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна