Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Андреев: Избирателите да следят дали се поставят двата печата на гърба на бюлетината

Снимка: БГНЕС

Говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев заяви, че изборният ден е започнал нормално и до този момент няма проблеми. По отношението на секциите извън страната - в Трьомсо, Норвегия, е разрешено изборният ден да започне с един час по-късно с оглед осигуряване на сигурността. Дадено е разрешение у нас за по-ранно откриване на работата на подвижна секция заради улесняване гласуването на хора с увреждания.

По данни на ГРАО в избирателните списъци са включени 6 897 881 избиратели, 27 951 избиратели ще гласуват за първи път. Над 20 390 от избиратели са рожденици днес. В страната има 11 434 секции, от които 96 са подвижни. В пет района се провежда експериментално машинно гласуване, в 300 секции, в районите: Кюстендил, Перник, Пловдив, Плевен, София. Пред всяка секция има указателна табелка.

За да е действителен гласът, избирателят трябва да знае, че бюлетината следва да бъде откъсната от кочана. В квадратчето пред името на партията или кандидата да се отбележи с химикал в син цвят с X или V предпочитанието. В кабината за гласуване има информационно табло, на което са изписани всички кандидатски листи, както и заличените. Трябва да се внимава да бъдат поставени два печата на гърба на бюлетината и да бъде откъснато ъгълчето, вдясно на бюлетината. 

Цялото интервю на Таня Милушева с Александър Андреев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна