Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът връчи ордени „Св. Св. Кирил и Методий“ на проф. Роланд Валтер Марти и проф. Франсис Джеймс Томсън

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев връчи ордени „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен на българистите проф. Роланд Валтер Марти и на проф. Франсис Джеймс Томсън за заслугите им за популяризирането на българската култура и наука.

Вярвам, че изключителната роля за изучаването на безкрайната съкровищница на българския език  и история се пада на учените българисти и тук специално място имат професорите Марти и Томсън.

Проф. Марти е специалист по старобългарски език и по история и литература на славянските езици. Научният му път започва в България преди 36 години:

Радвам се, че връчването става днес, а не преди 15 години, тъй като по конституцията на Швейцария, по старата конституция, беше забранено швейцарец да приема ордени от чужди държави. Изглежда, че Швейцария се страхуваше, че швейцарец с чужди ордени ще бъде по-лоялен към чужда държава, отколкото в Швейцария. Може би хората могат да се купуват с ордени. Признавам, че аз и по-нататък ще бъда по-лоялен към делото на Константин-Кирил и Методий, а аз бях и преди това, преди връчването ми.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна