Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравните власти в Македония не потвърждават информацията за първи случай на смърт от ебола в страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС
В Европа нарастват опасенията за риск от разпространение на Ебола след информацията за починал пациент в  Македония и друг заразен в Прага, въпреки че няма потвърждение двамата да са носители на смъртоносния вирус.

Македонското министерство на здравеопазването все още не потвърждава първия случай на смърт от ебола в страната. Става дума за британец, който почина в Скопие. Неговите изследвания са изпратени в германска лаборатория за потвърждение.  Здравните власти в Гърция, Великобритания и Франция  обсъждат допълнителни мерки, за да не се допусне вирусът да бъде пренесен .

В същото време в Мадрид се влоши здравословното състояние на първия заразен човек в Европа - медицинската сестра Тереза Ромеро, съобщиха от болницата .
 
Дойдох тук, само за да потвърдя, че клиничното й състояние се е влошило, но не мога да ви дам повече информация. Такава е волята на пациента, обясни заместник- директорът на мадридската болница "Карлос Трети" Йоланда Фуентес.

Съмненията за ебола в Чехия не се потвърдиха. Резултатите от тестовете, обработени в Берлин, са негативни. Със съмнения за зараза в болница в Прага беше приет 56-годишен мъж.

Пациент с подозрения за смъртоносния вирус е хоспитализиран  в бразилския щат Парана. Той е пристигнал в средата на септември в Бразилия от Гвинея.

Американски военни самолети с морски пехотинци пристигнаха в едно от огнищата на епидемията от Ебола в Западна Африка, за да помогнат да се ограничи разпространението на заразата. Американските военни работят по изграждането на медицински центрове в Либерия. В страната може да бъдат изпратени до 4000 американски войници, за да помагат за справяне с кризата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна