Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е професионалният празник на ВВС

| обновено на 15.10.14 в 11:59
Снимка: Добромир Видев

Военновъздушните сили отбелязаха своя професионален празник.

Честването в София започна с почитане на паметта на българските летци, загинали във войните и при изпълнение на служебния си дълг в мирно време. На площад „Авиационен” се проведе и тържествена церемония, на която бяха наградени военни. В своето слово командирът на военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев подчерта стойността на служещите във ВВС.
Благодаря за това, че продължавате да показвате, че има една институция, наречена български военновъздушни сили, където дори и минимално вложените средства се превръщат в способност.

За ВВС най-големият проблем е придобиването на нов изтребител. Служебното правителство вече задейства процедура за вземане на решение какъв точно ще е той и сроковете по него вече текат. В скорошно интервю пък служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов очерта „катастрофални последици”, ако България не се откаже от зависимостта си от старата руска техника, което прави и въпросът за изтребителите още по-сложен. Затова заместник - началникът на отбраната генерал Константин Попов беше дипломатичен в отговора на въпроса дали трябва да се лишим от старите руски изтребители.

Ние сме достатъчно разумни хора, за да можем да изпълним този план за модернизация и превъоръжаването плавно, систематично и разбира се аз не вярвам, че МИГ-29 ще бъде последният изтребител на българските ВВС.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна