Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин и Порошенко обсъдиха възможностите за мирно разрешаване на кризата в Югоизточна Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентите на Русия и Украйна обсъдиха по телефона възможностите за мирно разрешаване на кризата в Югоизточна Украйна.

Прессслужбата на Кремъл съобщи, че разговорът между Владимир Путин и Петро Порешенко се е състоял по инициатива на украинската страна.

Двамата президенти са обсъдили възможните мерки за съдействие на мирното урегулиране на обстановката в Донбас. Била е потвърдена взаимната готовност диалогът да продължи, включително по газовия въпрос, по време на двудневния форум „Азия-Европа”, който ще се проведе  на 16-и и 17-и октомври в Милано. Срещата Путин - Порошенко на италианска земя вероятно ще бъде във формат, подобен на техния разговор в Нормандия, състоял се по-рано тази година с участието на германския канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд, съобщиха още от Кремъл.

Междувременно ръководителят на президентската администрация Сергей Иванов заяви, че ако между Киев и Донбас бъде постигнато окончателно мирно споразумение, Москва ще бъде готова да поеме ролята на на гарант на тези договорености.

В интервю за вестник „Комсомольская правда” Иванов не изключи възможността в Югоизточна Украйна войната да бъде възобновена, но изрази надежда, че в Киев здравият разум ще надделее.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна