Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коалиционно правителство между ГЕРБ и Реформаторския блок е невъзможно към този момент

| обновено на 16.10.14 в 07:22
Снимка: БГНЕС

След продължилите близо 7 часа разговори между ГЕРБ и Реформаторския блок стана ясно, че към този момент коалиционно правителство между двете формации е невъзможно.

От ГЕРБ прекъснаха разговорите с реформаторите с мотива, че нямат гаранции с кого разговарят:

Точно с кой политически субект разговаряме, какви са механизмите, по които се вземат решенията, попита Румяна Бъчварова и допълни:

В края на разговора се оказа, че ние преговаряме с хора, зад които стоят или 22-ма или 23-ма депутати. Нашето притеснение е, че на практика ние нямаме гаранции за стабилност на участието, за да можем да гарантираме стабилно управление.

От ГЕРБ не са получили юридически гарант за стабилността на бъдещата коалиция и яснота за подкрепа, посочи и Цецка Цачева:

Разбира се, получихме много отговори, но не получихме най-важния отговор, как можем да съставим стабилно правителство, без да сме наясно с това, колко надежден партньор е Реформаторският блок. В последния час от диалога стана ясна сложната юридическа конструкция на този съюз, като бяхме уведомени, че ние днес разговаряме с представители на Реформаторския блок като съюз, но в същото време и като представители на отделните партии – пет, които влизат в този съюз. Получиха се уточнения, които ние приемаме за коректни и благодарим за това – че е възможно, търсейки възможност за бъдещи действия с Реформаторския блок, които имат 23 народни представители, да няма подписа на всички тях, тъй като една от партиите си запазва правото на особено мнение, с оглед възможни нови и задължителен трети партньор, тъй като само с усилията на ГЕРБ и Реформаторския блок не е възможно да бъде съставено коалиционно правителство.

ГЕРБ не харесаха начина, по който реформаторите са подходили, изпращайки платформата си за преговори първо на медиите. Цецка Цачева коментира:

Ние го приемаме като поведение в стилистиката от последните дни на извиване на пръсти. Категорично отхвърляме подобно поведение.

Според реформаторите имало постигнато сходство по над 90 процента от темите за решаване. Според Петър Москов от Реформаторския блок проблем е начинът на взаимодействие в рамките на коалицията:

Към момента изглежда като проблем във взаимодействието между Реформаторския блок и ГЕРБ. Ние наистина считаме, че едно бъдещо мнозинство, в което Реформаторският блок би бил коалиция, има нужда от политическа рамка. Тази политическа рамка трябва да разказва представата ни за действителността и практиките, от които това мнозинство в следващия парламент, трябва да се отдалечава през конкретни действия. Тоест, за нас едно мнозинство, в което участва Блокът, трябва да бъде точно обратното на мнозинството и правителството, излъчено в предишния парламент, който така скоропостижно си отиде. И като начин на формиране, и като философия за това кои са главните проблеми на обществото.

Нямало и разминаване с ГЕРБ по въпросите за съдебната система. Москов каза, че има разминаване в оценката на ГЕРБ за разговорите.

Реформаторският блок е готов още в утрешния ден за продължаване на преговорите, заяви той.

След последвалата емоционална реакция сред представителите на ГЕРБ и журналистите Петър Москов продължи:

Защо се смеете? Ние сме дошли с ясната цел тези преговори да завършат с успех. Ако те не завършат с успех, това няма да е по причина за наше нежелание. Ако препъникамъкът към момента изглежда като документален разказ за формалните подписи, които трябва да удостоверят участието на Реформаторския блок в една коалиция, той е много лесно преодолим. Ако наистина нямаме разминаване по всичко друго, тогава имаме формален повод, не и причина, да не се върви напред.

И след разговорите с третата политическа партия, класирала се в парламента, няма видим напредък към съставянето на правителство. БСП казаха, че ще са опозиция и ще се произнесат след края на разговорите с всички политически сили. ГЕРБ отхвърлиха предложението на ДПС за кабинет на малцинството.

Утре (четвъртък) са разговорите с ВМРО и НФСБ – партии, обединени от "Патриотичния фронт".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна