Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оттеглено е решението да няма екооценка за проекта "Карадере"

Снимка: capital.bg

Директорът на РИОСВ - Бургас Антоний Иванов официално оттегли решението си по казуса "Карадере". То предвиждаше да не се извършва оценка на въздействие върху околната среда на инвестиционното намерение за строителство в местността. Мотивът на Иванов е, че са необходими допълнителни оценки. 

В края на миналата седмица еколози протестираха в защита на Карадере. Сега директорът на РИОСВ-Бургас посочва, че първоначално не е бил отчетен общественият интерес, както и съображенията на природозащитните организации. 
Добромир Добринов от Гражданска инициатива "Да спасим Карадере" припомни, че служебният министър на околната среда и водите Светлана Жекова също оспори становището на директора:
Ние написахме доста жалби, които пратихме, но органът реши да коригира, има такава възможност по така, органът да оттегли сам акта си, освен висшестоящия орган, към които писахме, да го отмени.
Това означава, че проектът на инвеститора ще бъде разглеждан отначало спрямо Закона за биоразнообразието и оценка на въздействие върху околната среда.
Връща се на етап уведомление, тоест все едно току-що инвеститорът си е подал заявлението за проекта. Цялата процедура започва.
От гражданската организация са внесли в Министерския съвет близо шест хиляди подписа срещу застрояването на Карадере.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна