Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ и Патриотичният фронт със съгласие за участие в стабилно управление

| обновено на 16.10.14 в 18:24
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ и Патриотичният фронт са постигнали съгласие за подписването на Общо споразумение за участие в следващо стабилно управление, на базата на подписана програма. На преговорите в парламента днес са били обсъждани само приоритетите на ГЕРБ. 

Румяна Бъчварова от ГЕРБ посочи, че от Патриотичния фронт признават правото на ГЕРБ да излъчи премиер:

Що се отнася до политическата формула на евентуално следващо управление, ние дебатирахме нашето изискване за политическо участие, за политическа споделена отговорност чрез участие на политически фигури и приемаме тяхното настояване. Затова, ако се стигне до представяне на кандидатури, те да гарантират тяхната политическа отговорност към всички споразумения, които в момента решат да бъдат сключени. Основа на евентуално следващо правителство ще бъде съвместно с подписаната програма, като колегите от ПФ споменаха, че те особено държат на това, не толкова на кадровите назначения, колкото на съдържанието на програмата.

Нямаме претенции за участие в постове в държавния апарат, но ако бъдем поканени, ще представим специалисти, заяви лидерът на Националния фронт за спасение на България Валери Симеонов след консултациите: 

До голяма степен сме удовлетворени от големия брой съвпадения на позиции относно проблемите, пред които е изправена България, и в по-тясна форма и рамка обсъдихме възможните пътища за решаването на тези проблеми. Това изцяло съвпада с нашите предизборни ангажименти пред нашите избиратели, както и пред целия български народ - да се опитаме да поставим разговора за бъдещото управление на България на основата на една предварително разписана програма. Не е важно какви ще бъдат постовете на отделните министри, а е важно какво точно ще бъде възложено от страна на политическата коалиция или пък група партии да изпълняват в името на решаването точно на тези проблеми. Ние по никакъв начин не оспорваме правото на първата политическа сила сама да определя състава на правителството, на имената на хората, които ще бъдат назначени в държавния апарат, ние нямаме претенции за това, но ако бъдем поканени да предоставим специалисти, ние ще го направим като изцяло поемем отговорността за работата на тези хора.

По 14 от 18-те приоритета на ГЕРБ намерихме общи позиции, като имаше различия в нюансите, обясни лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов:

Имаше и различия, които изяснявахме. Искам да подчертая, че две от нещата, които всъщност ние поставяме традиционно и намерихме съгласие - темата с еврочленството на Турция. Уточнихме, че ако се стигне до една коалиция и общо управление, този въпрос, ако бъде поставен в рамките на този мандат за членството на Турция в ЕС, ще бъде подложен на референдум. Едно искане, което ние с колегите от НСБ още 2010-2011-а година сме поставили в тази сграда на Народното събрание. Втората тема, която беше също в тяхната програма, това е за нелегалната имиграция. Стигнахме общото мнение, че трябва да бъде изградена ограда по цялата граница, да бъде въведен и допълнителен видеоконтрол, за да се спре това безконтролно влизане на българска територия от нелегални имигранти.

Каракачанов посочи, че на следваща среща ще бъдат обсъдени детайлите по програмата на Патриотичния фронт.


Преговарящите страни са имали различия по Националната програма за енергийната ефективност, демонополизацията на Здравната каса и пенсионната реформа. Не са обсъждани секторни политики.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна