Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите в „Мини Марица изток“ се опасяват от липса на пари за заплати

Снимка: БГНЕС

Синдикатите в „Мини Марица изток“ са притеснени, че ако продължава неразплащането към държавното дружество от страна на топлоцентралите и на НЕК, може да се стигне и до липса на пари за заплати. Това заяви за „Хоризонт“ Генчо Генчев – председател на КТ“Подкрепа“ в държавното въгледобивно дружество.
 
185 милиона лева дължат топлоцентралите в комплекса „Марица изток“ и НЕК на мините. Това от своя страна води до неразплащане с други контрагенти и до намаляване на работни места и неизплащане на заплати и осигуровки на хора от наемния труд, коментира Генчо Генчев недофинансирането на най-голямото държавно въгледобивно дружество. Мините нямат средства да платят и концесионната си такса на министерството, от което страдат пряко и общини като Раднево и Гълъбово. Затова на последния браншови съвет е било поставено искането да спре, поне за 6 месеца, разплащането към възобновяемите енергийни източници и приоритетно да постъпват средства към централите, работещи на местни въглища в България.

Синдикатите в „Мини Марица изток“ настояват да се удължи действието на параграф 4 от заключителните разпоредби на Кодекса за социално осигуряване, докато се приеме пенсионен модел, който да отчита целия стаж на миньорите при условията на първа и втора категория труд.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна