Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна закритото заседание на ГЕРБ за обсъждане на резултатите от консултациите за съставяне на правителство

| обновено на 20.10.14 в 12:40
Снимка: БГНЕС

Започна разширеното заседание на партия ГЕРБ в Националния дворец на културата. Целта е да бъдат обсъдени политически консултации, които ГЕРБ проведе през изминалата седмица с парламентарно представените политически формации за съставяне на правителство.

Още в началото на консултациите Бойко Борисов заяви, че на днешната среща ще търси мнението на актива на ГЕРБ за формирането на бъдещия кабинет.

Пред входа на Националния дворец на културата Бойко Борисов поздрави група свещеници, които са дошли от цялата страна, за да поискат от ГЕРБ гаранции за държавна политика и ангажимент за Българската православна църква.

На разширеното заседание, което лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов свиква в зала 6 на Националния дворец на културата трябва да се реши как да продължат преговорите на ГЕРБ за съставяне на правителство, дали да има втори кръг от преговори и с кои политически формации.

Повече от 200 делегати, новоизбрани депутати от партията, евродепутати, местни лидери от цялата страна, областни управители, кметове от партията участват в срещата днес.

Очаква се преговорният екип на ГЕРБ в състав Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова да запознае присъстващите с резултатите от политическите консултации, които се проведоха през изминалата седмица в Народното събрание със седемте парламентарно представени сили.

След срещите със седемте партии от ГЕРБ очакват вторият кръг преговори да бъде проведен с Реформаторския блок и с Патриотичния фронт.

Срещата с Патриотичния фронт даде добър резултат и остави много малки различия за изчистване с мандатоносителя. Патриотичният фронт е приел условията на ГЕРБ, включително и по отношение на това кой да бъде премиер.

Въпреки резервите към реформаторите, че няма единно говорене в коалицията, от ГЕРБ им дадоха втори шанс. ГЕРБ даде положителен сигнал към реформаторите, като отказа да продължи диалога с "България без цензура". Разговори с тях няма да има, защото ГЕРБ смятат, че партията на Бареков е сменила позицията си след изборите, което не било коректно към избирателите.

Така ГЕРБ тушираха притесненията на един от членовете на коалицията ДСБ, че ГЕРБ търси подкрепата на Бареков и ДПС. А несъгласието на друг представител за участие на патриотите остана без коментар и от двете страни. При преговорите ГЕРБ заявиха, че ДПС трябва да си почине от властта.

От БСП заявяват, че ще останат опозиция, но ще изчакат всички разговори, преди ръководството на партията да се произнесе окончателно.

С АБВ ГЕРБ допуснаха втори кръг разговори, на експертно ниво. Формацията на Първанов е за "голяма коалиция" между двете най-големи партии по изборен резултат, която коректно да събира левия и десния вектор в българската политика с подкрепата на по-малките парламентарно представени партии.

Разговорите с "Атака" не се състояха.

Програма "Хоризонт" ще излъчи пряко изявленията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна