Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слаба избирателна активност в Украйна

Снимка: Радио ВИДИН

Избирателната активност на предсрочните избори в Украйна към обед беше от 19,52 процента, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на украинската ЦИК. Президентът на Украйна Петро Порошенско изненадващо замина рано тази сутрин на Донбас, за да контролира хода на изборите там.

Новината съобщи в Туитър прессекретарят на държавния глава на Украйна Светослав Цеголко, както и съпругата му Марина. По-късно, от пресцентъра на президентството заявиха, че е вероятно президентът да гласува след 12 часа в Дома на офицерите в Киев, където даде вота си и на президентските избори на 25-ти май.

Стотици излишни бюлетини са доставени в Одеса, съобщават представители на Областната избирателна комисия. Появиха се опасения, че те могат да се използват за фалшифициране на изборите.

В западните и централни области на Украйна, гласуването протича спокойно. Към 10 часа в Донецка област бяха отворени на 1000 избирателни участъка, което е 96% от бюрата. Най-сложна остава обстановката в Марински и Волновахский район, където са отворени 60 на сто от избирателните бюра.

В Славянск са отворени 85 на сто от участъците.

Спецслужбите на страната очакват да бъдат засилени опитите за атака по официалните органи на ЦИК, както вчерашните DDoS атаки, но уверяват, че са взели необходимите мерки, да не бъде разбита системата, която отчита гласовете.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна