Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: ГЕРБ е почти готова да управлява самостоятелно

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ е вече почти готова да управлява самостоятелно, като предложи правителство на малцинството. Това е един от вариантите, които лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов лансира след срещата с председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол.

Моят ангажимент към ЕНП е да внеса проектокабинет. С Реформаторския блок в коалиция внасям това. Ако не подпишем, ще внеса само на ГЕРБ 84 депутати. Да го подкрепят, ако искат, това правителство, да го подкрепят и други. Аз не считам, че от Реформаторския блок ще бъда зависим.


Борисов заяви, че не притиска Реформаторите, но каза, че ако има кабинет с тях, европарите ще бъдат пуснати в пълния им обем. Според Радан Кънев блокът тепърва ще обсъжда изявлениети на Дол и позицията на Борисов:


Ще продължим срещите си. Нищо драматично не се е случило днес, което да изисква наше спещшно решение. Нямаме ново решение, нямаме  спешно заседание, няма спешна и екстремна ситуация.

Борисов заяви, че при сегашните идеи на Патриотичния фронт не е възможно да бъде осъществено сътрудничеството, за което настояха Реформаторите. 

Валери Симеонов е един достоен мъж, излезе и си каза неговата програма. За съжаление, тези неща, които прочете, не отговарят на нашата евроатлантическа ориентация. Представете си опашка от деца, шестгодишни, на изпит по български език. Представете си как се поставят ракетни системи срещу Гърция и Турция. Извинявайте, но или човек си мери приказките, ако иска да е отговорен, или, когато имаш такава програма, те прави недопустима, поне за ГЕРБ да подпишем споразумение. Ако искат да ни подкрепят, ще им благодаря всеки ден. Ако иска Лукарски да подпише с тях, си е негова работа, и да отиде в Брюксел да се оправдава. 

В кулоарите на парламента съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов заяви, че не е лошо в правителство на ГЕРБ и Реформаторския блок, с евентуално участие на експерти от Фронта, да влязат и специалисти на БСП и АБВ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна