Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искров: БНБ трябва да отнеме лиценза, ако КТБ има отрицателен капитал в края на месеца

Снимка: БГНЕС

БНБ е длъжна да отнеме лиценза на Корпоративна търговска банка, ако се потвърдят очакванията за отрицателен капитал в края на месеца, съобщи управителят на Централната банка Иван Искров пред бюджетната комисия в парламента. Не нея присъства целият Управителен съвет на БНБ, включително и подсъдимият Цветан Гунев, въпреки че в момента той не участва в работата на БНБ. Искров бе категоричен, че Централната банка би участвала в изготвянето на законодателни промени, които да помогнат за спасяването на КТБ:

БНБ е длъжна да отнеме лиценза на КТБ, ако се окаже, а такива са очакванията на база на анализите, и ако има отрицателен капитал, подчертавам, уважаеми колеги, БНБ не преценява, БНБ следва по закон, императивно, това е императивна норма, да отнеме лиценза на банката. Дали вашата воля ще бъде да се промени законът, каквито анонси бяха направени през последните дни, законови промени, които да дадат някаква възможност за отлагане на вземането на решението в рамките на по-дълъг срок, но отново подчертавам, това за изискванията, които Законът за кредитните институции поставя пред Централната банка.

Иван Искров допълни, че и днес е имало среща с ключови акционери в КТБ, с които да се обсъдят възможностите за преструктурирането и оздравяването на банката. Управителят на Централната банка каза още, че от два месеца тече кампания по дискредитиране на БНБ:

От месец юни досега БНБ с подрепата на правителстото на Република България, две правителства вече, и със служебното, и със самите банки, успя да ограничи негативните ефекти върху останалата част от банковия сектор, които се появиха след поставянето на КТБ и търговска банка "Виктория" под специален надзор. Дотук с огромни усилия и общи усилия опазваме финансовата стабилност в страната, опазваме доверието в банките в България.

От Фонда за гарантиране на влоговете заявиха, че имат готовност за изплащане на гарантираните депозити. Вече са предприети мерки за осигуряване на недостигащите средства.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна