Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ловци блокират едното платно на пътя Смолян – Пловдив край с. Хвойна

Повече от 250 ловци ще блокират днес от 14.00 до 14.30 часа едното платно за движение на пътя Смолян – Пловдив в района на чепеларското село Хвойна. Те протестират срещу промяна в Закона за лова и опазване на дивеча, както и в неговия правилник за приложение.

Атанас Стоев от Съюза на ловците и риболовците "Чернатица" обясни: 

Искаме да премахнат членовете, които дават на концесионерите да изграждат огради, да слагат бариери и капаните, които се водят касетъчни, за улавяне на дивеч, с цел разселване. Идеята е, ако може да се преборим с това нещо, да нямат право да заграждат територии или местата, които вече са заградени, да се премахнат тези ограждения.

Сагата с отдаване на концесии на дивечовъдни участъци е отколешна. Според ловците в тях има злоупотреби.

Тези така наречени "касетъчни капани" се поставят на входовете на стопанствата. Поставя се храна там. Улавя се дивечът и се вкарва в загражденията, а след това бива главоломно избиван. На излет се избиват по 30-40 прасета. Това е пренаселване от дивеч. Вътре, където се казва, и една тревичка не остава, защото не може на 100 хектара площ да се гледат по 200-300 прасета. От прекалената численост на едно място се изменя и генофонд, и близко родствено кръстосване, трофейните качества на дивеча се изменят и всичко. А тук, в Родопите специално, е една от най-добрите популации на дивата свиня. Световният рекорд от дива свиня доскоро беше тук. Имаме страхотни трофейни качества. 

Протестът ще бъде в района на автогарата, допълни кметът на Хвойна Атанас Гугаров.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна