Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ и Реформаторският блок продължават преговорите за съставяне на общо правителство

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ и Реформаторският блок продължават преговорите за съставяне на общо правителство. От днешните консултации се очакват разпределение на министерските постове, имена на кандидати за министри, както и програмна декларация за бъдещото управление.

Поотделно работните групи на двете политически сили ще обсъждат детайлно текста и сходствата на предложеното в проекта с предизборните им програми. От ГЕРБ обаче казаха, че изпращането на текста на декларацията зависи много от това дали ще получат от реформаторите вижданията им за структурата и състава на кабинета, и за начина, по който ще се носи отговорност.

ГЕРБ имали свое виждане за кабинета, но нямало да го споделят, докато не видят това на реформаторите. Румяна Бъчварова припомни, че още на първия кръг от разговорите е имало съгласие за разпределение на министерските постове на пропорционален принцип.

Механизмът за взимане на решения между бъдещите коалиционни партньори щял да бъде на принципа на консенсуса с възможност за изразяване на особено мнение, разясниха от ГЕРБ. Очаква се месец след съставянето на кабинета ще бъде приета и детайлна управленска програма. От ГЕРБ напомниха, че ситуацията е динамична и това, че има напредък в
разговорите, не означава, че този напредък не може да бъде унищожен. Срещи между ГЕРБ и реформаторите ще има и в неделя.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна