Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кюрдски бойци от Ирак преминаха в град Кобане

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кюрдски бойци от Ирак, от силите Пешмерга, преминаха снощи от Турция в сирийския граничен град Кобане, за да подпомогнат защитниците на града срещу джихадистите от Ислямска държава.

Групата от 155 пешмерги бе превозена преди два дни със самолети от Ербил до турския град Шанлъурфа, а след тях пристигнаха и конвои с тежки оръжия - гранатомети, американски зенитни оръдия от различен калибър.

Информационните източници съобщиха, че снощи около 21 часа българско време пешмергите са потеглили от селището Суруч, което е на около 4 км от сирийската граница, и за около 1 час конвоят пристигнал в западната част на Кобане. Много местни кюрди се стекоха да изпратят пешмергите, които ги поздравяваха със знака за победа и с автомати в ръце. 

Екипи от турски командоси охраняваха кюрдските бойци при преминаването им към Кобане. Докато траеше преминаването, самолети на коалицията срещу Ислямска държава бомбардираха позициите на джихадистите. 

Присъединяването на пешмергите към защитниците на Кобане се очаква да промени съотношението на силите в полза на  отбраната на града. Според постигнатата договореност, общо 1500 пешмерги се очаква да преминат през Турция към Кобане, но засега не се съобщава кога и как ще стане това.

В същото време представената в турския парламент прокюрдска Партия на демократичните народи призова днес кюрдите в Турция да излязат на публични демонстрации в знак на солидарност с град Кобане. Нека всички, млади и възрастни, жени и мъже, излезем на улицата, за да покажем нашата съпричастност с Кобане, се казва в огласеното обръщение.

Турските власти обаче рязко реагираха. Министърът на вътрешните работи Ефкан Ала заяви, че няма да позволят демонстрациите и ако се наложи ще употребят сила, за да бъдат разпръснати. 

В началото на месец октомври в Турция имаше бурни улични демонстрации на кюрдите за Кобане, сблъсъци с властите, загинаха 34 души. Турският премиер Ахмед Давутоглу тогава огласи, че подобни демонстрации затрудняват решаването на кюрдския проблем.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна