Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25 ученици от Плевен учредиха клуб "Млади възрожденци"

Снимка: БГНЕС

25 ученици от първи до четвърти клас от училище „Христо Ботев“ в Плевен учредиха клуб „Млади възрожденци“. Идеята е най-малките, които проявяват интерес към историята, да научат повече за живота и делото на българските възрожденци и за развитието на държавата през вековете.

Четвъртокласничката Диляна Харалампиева е сред първите записалите се в клуба.

Искам да науча повече за хората, които са допринесли за Освобождението на българската държава. Ще научим повече за народните будители, за Христо Ботев, защото нашето училище се казва така.

Работата в клуба ще бъде в извънучебно време. Заниманията няма да са под формата на уроци, а като разговори и дискусии. Учениците сами ще издирват повече информация за националните ни герои и за борците за освобождение в родния край. Те ще посещават лобните места и ще се грижат за паметници, обясни историкът Васил Копчев, който е и председател на общинския комитет "Васил Левски" в Плевен:

Да знаят, че ако те и техните родители са това, което са, ние го дължим на Паисий, на Неофит Рилски, на Раковски, на Неофит Бозвели, на Ботев и на Левски и на опълченците, на тези възрожденци ние сме длъжници.

Първата проява на клуб "Млади възрожденци" ще бъде в историческата панорама Плевенска епопея.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна