Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БДЦ ще подкрепи кабинета, ако работи за нови работни места и създаде Министерство на електронното управление

Снимка: БГНЕС
"Български демократичен център" (БДЦ) обвърза подкрепата си за бъдещ кабинет със създаването на нови работни места, както и на ново Министерство на електронното управление. Депутатите от партията на Николай Бареков искат първо да се запознаят с приоритетите в управленската програма на ГЕРБ и Реформаторския блок, преди да решат дали да гласуват за новия кабинет в пленарната зала. Това стана ясно след консултациите на БДЦ при президента.

Президентът и представителите на БДЦ обсъждаха приоритетите на новия парламент, темите, по които трябва да се търси политическо съгласие, както и възможността за бързо съставяне на стабилно правителство: Основните приоритети, които са най-належащи  това е бюджетът, който сравнително бързо трябва да бъде приет, ако не искаме държавата да е на ръба на банкрута, каза Светлин Танчев.

На срещата не е била обсъждана формулата на бъдещото управление, посочи Танчев: Не сме видели приоритети. Ние очакваме да видим една приоритетна работна програма, върху която да разсъждаваме. Президентът няма такава. Все пак не е той институцията, която ще състави правителство, но говорихме, че трябва да се разшири диалогът.

От Българския демократичен център смятат, че най-важният приоритет в парламента сега е приемането на бюджета за догодина. Светлин Танчев поясни, че на консултациите с президента са говорили за икономиката, съдебната система и повишаването на доходите. Не е говорено за формулата на бъдещото управление. 

Ние неведнъж сме казвали, че очакваме да видим приоритетна програма, върху която да разсъждаваме. С господин президента говорихме, че трябва да се разшири диалогът и Плевнелиев пое ангажимент и ще окуражава останалите политически формации за по-широк диалог. Към днешна дата не бих могъл да кажа как ще гласуваме за съставянето на кабинет, защото не знаем какви са приоритетите на този кабинет. 

Българскиият демократичен център също би могъл да предложи имена за бъдещия Министерски съвет.

Не виждаме към момента ГЕРБ да са седнали с някого и нещо да са се разбрали.

От партията на Николай Бареков са готови дори и да предложат експерти за министерски постове.

Консултациите на "Дондуков" 2 продължават с представителите на Патриотичния фронт.


Репортажа на Даниел Инков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна