Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каталуния все пак ще проведе допитване за независимост на 9-и ноември

Каталунският националистически лидер Артур Мас заяви, че символичният вот за независимост на областта ще се състои на 9-и ноември, въпреки че беше обявен за неконституционен и забранен, съобщи Франс прес.

Не става дума за референдум. Това не значи, че гласуването няма политическа стойност. Има, но не е референдум. Така се опитваме да научим как гражданите на Каталуния виждат политическото си бъдеще. Ние защитаваме естественото си право да взимаме решения и това гласуване е законна самозащита, заяви в Барселона председателят на каталунското регионално правителство. Той увери, че вотът в неделя ще се организира от доброволци без официални избирателни списъци.

Провеждането на допитването въпреки решението на Конституционния съд на Испания ще се смята за гражданско неподчинение, отбелязват анализатори.

Полицията на Каталуния остава на страната на закона и няма да позволи провеждане на т. нар. "референдум за независимост на областта", заяви испанският министър на вътрешните работи Хорхе Фернандес Диас, цитиран от ТАСС. Той заяви, че властите в Каталуния са инструктирани да попречат на участието на държавни органи в обявеното за неконституционно допитване.

Това включва забрана да се публикуват на правителствени уебстраници инструкции за участие в процеса, както и предоставянето на държавни помещения за гласуване, поясни Диас.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна