Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергетици от топлофикациите в Плевен и Русе протестираха отново

| обновено на 06.11.14 в 16:51
Снимка: Цецка Николова

И днес продължиха протестите на работещите в топлофикациите в Русе и Плевен, а  "Топлофикация-Сливен" е в стачна готовност. От дружествата настояват Националната електрическа компания  да изплати дълговете си към тях. "Булгаргаз" вече предупреди ТЕЦ-овете, че ще ограничи подаваното синьо гориво, ако не платят част от дълговете си.

 Днес работодатели, синдикати, НЕК, Българският енергиен холдинг и топлофикационни дружества трябва да обсъдят в Министерството на икономиката и енергетиката начин за решаване на финансовите проблеми на ТЕЦ-овете.

За втори пореден ден енергетици от "Топлофикация-Плевен“ излязоха на протест и блокираха движението по главния път за Русе на изхода от града. Протестиращите настояват за спешни финансови мерки за изплащането на натрупаните от НЕК задължения за над 30 милиона лева към топлофикационното дружество и се надяват на днешната среща в Министерството на икономиката и енергетиката да се намери решение. В резултат на забавените плащания „Топлофикация-Плевен“ трупа дълг към доставчика на природен газ.

Отново сме на протест. От предния път досега въпреки нашите протести нищо не се променя, абсолютно нищо. "Булгаргаз" ни притиска, естествено е да си платим задълженията към тях, които в момента са по малко от това, което НЕК ни дължи на нас - 29 милиона, каза протестиращ.

Според протестиращите, след като НЕК не се разплаща, трябва да се фалира предприятието.

Енергетиците обясниха, че мазутът остава резервно гориво, но е много по-скъпо.

И в Русе работещите в местната топлофикация затрудниха за около час движението на кръговото кръстовище около Дунав мост, но без да го блокират. Протестните действия на енергетиците са планирани до 7-и ноември включително, но дали и утре ще протестират, ще зависи от резултата от срещата в Министерството на икономиката.

Няма опасения за режим на тока поради кризата с ТЕЦ-овете в страната, отново увери енергийният министър Васил Щонов:

Топлофикациите нямат много общо с тока. Топлофикациите  произвеждат ток като част от така нареченото когенерационно производство, произвеждат топлина и ток. Дори ако те не работеха, енергийният баланс щеше да бъде по-добре, защото енергията, която  получаваме от тях, е много скъпа, т.е. ще бъде позитивно за НЕК, но опасения за режим на тока нямаме.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна