Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти приветстват намерението на новия министър на енергетиката за ревизия на сектора

Снимка: БГНЕС

Пред "Хоризонт" експерти приветстваха намерението на новия министър на енергетиката Теменужка Петкова да направи ревизия на сектора като първа мярка за излизането му от критичната ситуация, в която той се намира.

Според експерта Атанас Георгиев, ревизията в сектора трябва да започне от Българския енергиен холдинг и дъщерните му дружества:

Започвайки с НЕК, където дефицитите са най-големи. Но защо не и с АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2", "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". Като се види дали има някакви резерви именно чрез избягване на неефективности в тяхното управление, може да се подходи и нататък и за развитие на сектора.

Анализът на сектора трябва да обхване неговите икономически, технологични и правни аспекти, смята Валентин Терзийски от браншовата камара на енергетиците:

Защото, независимо дали говорим за електропроизводство - пренос, разпределение, или за топлопроизводство, всички участници са взаимносвързани и нестабилността на която и да е част от тази верига води след себе си тези последици, които в момента всички ние изпитваме на гърба си като потребители.

Професор Атанас Тасев посочи, че енергетиката се нуждае от така наречения "дълбочинен одит":

Предполагам, че тя има предвид точно това, за да може да се открият всички проблеми в енергетиката. Енергетиката трябва да бъде представена в изключително прозрачен вид. Как се формират цените, какво е движението на паричните потоци. И тогава с голяма степен на увереност може да се каже къде са дефектите, макар, че и сега те вече са видими.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна