Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страната ни може да предостави 50 хиляди евро, но не и медицински екипи, за справяне с ебола

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Страната ни може да предостави 50 хиляди евро, но не и медицински екипи, за справяне с епидемията от ебола в Западна Африка. Това се казва в проект на постановление, който ще бъде разгледан от правителството.

България не разполага с необходимия капацитет за включване в голяма част от мерките срещу ебола, като изпращане на медицински екипи, разгръщане на полеви болници, медицинска евакуация, приемане на болни граждани на ЕС и др. В качеството си на членка на общността обаче страната ни трябва да прояви съпричастност и да направи финансов принос съобразано възможностите си, пише в предложението, направено от външния миистър Даниел Митов.

Документът дава възможност за допълнителни бюджетни разходи в размер на 97 хиляди и 800 лева, или 50 хиляди евро, които да бъдат предоставени на Международния комитет на Червения кръст в подкрепа на усилията за ограничаване на разпространението на ебола в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне.

Отпускането на парите още не е факт. Предложението за това е направено от служебния кабинет и от новото правителство зависи дали те ще бъдат дадени.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени