Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцарска компания ще разследва кой е виновникът за фалита на КТБ

| обновено на 09.11.14 в 15:39
Снимка: БГНЕС
Недоволни вложители в КТБ ще подадат колективен иск до Съда на Европейския съюз в Люксембург и до Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Това обяви Божидар Томалевски от Инициативния комитет: 

Ангажирал съм целия ресурс, юридически, който подготвя колективен иск с подсъдност Страсбург и Люксембург, където има закони и има държави, и ви уверявам, че ще осъдим България. Въпросният колективен иск до 10 дена ще бъде подписан от хиляди на брой хора.

До десет дни вложителите в КТБ ще подпишат договор с разследващата швейцарска компания ССI, която трябва да установи кой е виновникът и поръчителят на фалита на Корпоративна търговска банка, каза още Томалевски. По думите му, в полунощ на 20-и юни, само за 11 минути от КТБ са били извършени транзакции за 100 милиона лева в различни валути. В писмо до различни институции инициаторите настояват за информация от БНБ и КТБ за транзакциите, извършени след 22,00 часа, когато банката вече е затворена. Те искат да знаят как се е случило това и кои са привилегированите получатели.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна