Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сръбският и албанският премиери открито се противопоставиха заради статута на Косово

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Сръбският и албанският премиери открито се конфронтираха по време на историческото посещение на албанския министър-председател в Белград - първото от 68 години, съобщиха информационните агенции. Александър Вучич обвини албанския си колега Еди Рама в провокация, след като Рама призова Сърбия да приеме независимостта на Косово.

Колкото по-скоро признаете независимостта на Косово, толкова по-бързо ще продължим напред, заяви Рама по време на съвместната пресконференция. В отговор Вучич подчерта, че Белград никога няма да признае Косово:

Косово и Метохия са в състава на Сърбия съгласно конституцията на Република Сърбия. Никога не са имали връзка с Албания и няма да имат. Съжалявам, че господин Рама се възползва от възможността да говори по темата, по която не сме говорили, но мой дълг е да кажа, че няма да позволя на никого да унижава Сърбия.

Областта, населена предимно с етнически албанци, обяви формална независимост от Сърбия през 2008-а година.

Дипломатически скандал между Белгард и Тирана избухна след прекъснатия мач между двата национални отбора в евроквалификациите заради самолетче с дистанционно с прикрепено към него проалбанско знаме.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна