Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма опасност за здравето на хората от изтичането на киселинни води в река Луда Яна

Река замърсяване
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Към момента няма опасност за здравето на жителите на пазарджишките села Росен и Цар Асен от изтичането на киселинни води в река Луда Яна, обяви областният управител на Пазарджик Иван Йорданов, след среща с всички институции, отговорни за решаването на екопроблема.

Както вече съобщихме,  заради аварирала помпа на "Еко Медет" от три дни в река Луда Яна се изливат киселинни води. Остава забраната да се ползва питейна вода,  до излизането на окончателните резултати от пробите.

Според областния управител Иван Йорданов кладенците с питейната вода не са заразени:

Излязоха първите проби, които показват, че концентрацията на метали е под допустимите стойности.

Управителят на "Еко Медет" Костадин Хараланов прехвърли отговорността за екокатастрофата върху частната фирма отговорна да следи нивото на водоема с отровата, който преля в река Луда Яна. Оказа се, че мониторингът на нивата е само два пъти седмично.

Тук имаме форсмажорни обстоятелства. Aз не говоря, че ме оправдава... Когато има такива като в момента, форсмажорни обстоятелства, няма кой да ги проведе.

Директорът на РИОСВ - Пазарджик Костадин Гешев е категоричен:

Отговорно е дружество "Еко Медет". Всички обяснения от типа на kой виновен, на кой помпата аварирала... Tова е в задълженията на "Еко Медет" да следи. По отношение на кой кого трябва да уведоми - нормалната практика е по закон "Еко Медет" - дружеството оператор - трябва да уведоми регионалната инспекция за аварията, а не обратното - ние да получаваме сигнал на 112 и ние да уведомяваме управителя на дружеството. Актът на "Еко Медет" е подготвен, който ще го връчим след малко, заедно с протокола и с предписанията как по най-бърз начин да спрем теча на вредните води.

Тази вечер ще бъде монтирана допълнителна помпа от "Панагюрскa меднa компания", за да се свали нивото на опасния водоем и да се спре изтичането на киселинните води в река Луда Яна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна