Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Димитров: Държавните финанси трябва да бъдат стабилизирани и то не с цената на данъчни увеличения

Снимка: БГНЕС

Актуализацията на държавния бюджет влиза в Народното събрание, предстоят дискусиите в комисии, а след това и в пленарната зала. Мартин Димитров, депутат от Реформаторския блок, припомни, че в средата на годината са имали позиция, в която се е казвало, че трябва да се търсят всички възможности за намаляване на разходната част на бюджета като оздравителна мярка.

Трябва да се оптимизират разходите, за да могат да се стабилизират държавните финанси. По-добре държавата да излезе на чисто, ще бъде прехвърлен дефицитът от 3 процента, но е важно какво ще се случи следващата година. Ако през 2015-а година успеем да стабилизираме държавните финанси, всичко, което се прави сега, ще си е струвало. Настоявам при изработването на бюджета да заложим известен буфер. Трябва да се заложи малко по-нисък дефицит, за да има някакъв буфер. Не очаквайте да дойдат инвеститори, ако държавните финанси изглеждат несигурни и пробити, както е тази година. Разходите показват, че не е спазена бюджетната дисциплина от кабинета на Орешарски. От тук нататък важният въпрос е през 2015-а година държавните финанси да бъдат стабилизирани и то не с цената на данъчни увеличения.

По въпроса с Корпоративна търговска банка Димитров посочи, че е възможно държавата да даде заем на Фонда за гарантиране на влоговете, след това Фондът да вземе заем и да върне парите на държавата. 

Това е важно, за да се самодисциплинира Фондът. Ако е толкова напечена ситуацията, както се твърди, нека държавата да даде заем на този Фонд. Проверявахме тези дни предишни ликвидации на банки и Фондът е бил изключително непрозрачен. Той трябва да започне да се отчита всеки месец или на тримесечна база какво е направил.

Интервюто на Таня Милушева с Мартин Димитров можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени