Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНБ: Промените в Закона за гарантиране на влоговете противоречат на принципите на валутния борд

| обновено на 13.11.14 в 21:17
Снимка: БГНЕС

БНБ сезира европейските институции за предложените промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките, внесени от депутати от "БСП лява България". От Централната банка съобщават, че предложенията за допълнително финансиране на Фонда при евентуална кризисна ситуация противоречат както на валутния борд у нас, така и на принципите на Европейския съюз. Късно снощи от финансовото министерство също предложиха законови текстове, с които да се допълнят настоящите текстове и които няма да засегнат случая с Корпоративна търговска банка.

БНБ се възпротивява остро срещу предложението на депутатите от "БСП лява България" да се вдигнат премийните вноски на банките, защото това ще се отрази на крайните потребители. Също така от Централната банка са категорични, че те не могат да дофинансират Фонда за гарантиране на влоговете при евентуални кризи, защото това е забранена държавна помощ.

От Централната банка обаче засега не коментират предложенията на финансовото министерство, според които при евентуална криза също може да се увеличи вноската на банките. В текстовете на министерствата това е оставено като възможност за увеличение до 1,5 на сто при настоящо равнище от 0,5 на сто.

Като алтернатива за финансиране при кризи финансовото министерство предлага Фондът да може да емитира собствени облигации с държавна гаранция, за да не се натоварва дефицитът. За разлика от текстовете на Левицата, законопроектът на финансовото министерство увеличава видовете депозити, които ще бъдат гарантирани. Създава се възможност суми до 250 хил. лв. да бъдат гарантирани само за 3 месеца, ако са получени като обезщетение при развод, настъпило застрахователно събитие или продажба на имот.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна