Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъж е с увредени лумбални прешлени, след като падна в асансьорна шахта на хотел във Велинград

Снимка: БГНЕС

66-годишен мъж е паднал от 5 метра в асансьорна шахта на СПА хотел във Велинград. Състоянието му е тежко, но няма опасност за живота му. Инцидентът е станал в момент, когато гостът на хотела се опитал на влезе в асансьора. Вратите обаче се затворили частично и още преди да влезе в нея, кабината потеглила нагоре. От инерцията мъжът се озовал в шахтата. На място веднага са пристигнали екипи на пожарната и спешната  помощ. Мъжът е със сериозни травми и след преглед във велинградската болница е транспортиран в "Пирогов". Първоначалният преглед е установил увредени лумбални прешлени, както и счупвания на тазобедрена става и крака. Към момента не е ясна причината за аварията. Според специалистите, дори и да е имало неправилно използване на асансьора, е трябвало да се задействат защитните механизми на съоръжението. Образувано е досъдебно производство. В хода на разследването ще бъде назначена и техническа експертиза, която ще установи доколко е бил изправен асансьорът, кога последно е бил проверяван и защо защитните механизми не са задействали.

Масирани проверки на асансьори в жилищни и обществени сгради в Благоевград извършва Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Съоръжения с повишена опасност са спрени в болници и общини. Акцията е започнала в началото на седмицата в Дупница, Петрич и Сандански. Проверени са 36 асансьора, 19 от които са спрени от експлоатация, сред които 10 са в жилищни блокове. Не е по-добро положението в болниците и други обществени сгради, констатира ръководител сектор  "Съоръжения с повишена опасност" Нели Карипова:

Другите спрени асансьори са в болницата в Петрич, в болницата в Гоце Делчев, има спрени в болницата в Дупница, на Община Дупница бяха спрени асансьори.

От 3 проверени жилищни сгради в областния център 2 асансьора са спрени заради това, че блокиращият механизъм не се е задействал. Проверки се извършват и в двата университета. Има сигнал за неизправен асансьор в общежитията на Американския университет, в Югозападния университет единият асансьор не работи, а другият се проверява. Сериозни пропуски на надзорната фирма “ЕТ Пики”, която контролира поддържащите асансьорите фирми, е констатирала Агенцията за метрологичен и технически надзор. Фирмата има около 80% дял от този пазар в региона. Задвижена е процедура за отнемане на лиценза й.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна