Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Световният ден за възпоменание на жертвите на катастрофи

| обновено на 16.11.14 в 12:07

Днес е Световният ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия. Той се отбелязва с различни прояви в цялата страна.

В храм-паметника "Св. Александър Невски“ епископ Тихон отслужи панихида. Тя се организира от Пътната полиция, Българския червен кръст, Българската православна църква, Асоциацията на пострадалите при катастрофи и Съюза на българските автомобилисти.

И аз съм шофьор, виждам как карат по улиците, виждам, че няма закони и ми е жал как умират хора по пътя, ей така, за нищо. И се надявам нито аз, нито децата ми, нито семейството ми да не бъдем засегнати, но това беззаконие в нашата държава... Аз може и курсове да съм изкарала, може да съм най-перфектният шофьор, но срещу мен не знам кой е, дали няма да застане срещу мен, да ме блъсне, да ме смачка, каза жена, присъствала в храма.

Радвам се, че се провежда тази панихида, защото е почит към починалите и разбира се, и за размисъл, за да не се случват такива неща в бъдеще, допълни мъж, който също беше там.

И в Ловеч беше отслужена панихида по повод Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия. Да почетат паметта на загиналите при катастрофи в катедралния храм "Света Троица“ се стекоха десетки миряни.

Пред брояча на катастрофите на Военномедицинската академия в София по-късно днес  ще бъде открита възпоменателна инсталация в памет на загиналите. В Центъра по кръводаряване на болницата и в Националния център по трансфузионна хематология ще бъде дадено началото на кръводарителска кампания, която ще продължи до 24-ти ноември в цялата страна

Световният ден за възпоминание на загиналите в катастрофи се отбелязва всяка трета неделя на месец ноември от 2005-а година насам. 

По данни на МВР от началото на годината при пътно-транспортни произшествия у нас са загинали 577 души.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна