Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на ноември приключва профилактиката на съоръженията на ЧЕЗ

Снимка: БГНЕС

В края на месеца ще приключи ежегодната профилактика на съоръженията на ЧЕЗ. Въпреки че е създадена необходимата организация за посрещане на зимата, опасността от аварии не изключена, посочиха от компанията.

До момента от електроразпределителното дружество са направили проверка на близо 5 хиляди трафопоста. До края на ноември ще бъдат профилактирани още 300.

По думите на Виктор Станчев, директор "Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ, тези съоръжения са подсигурени за дълъг период от време, но опасността от аварии през отоплителния сезон не е изключена, основно заради пиковите натоварвания по мрежата при ниски температури и най-вече заради кражбите на кабели. 

Сами бяхте свидетели от последните месеци на вандалистични прояви в съоръжения, с които доставяме електричество в домовете на хората. Само ще припомня, че за всяка една сметка, платена от потребителите в размер на 100 лева, само 68 стотинки остават за разпределителното дружество. Тези пари са за развитие на мрежата, за ремонти по мрежата и също така за отстраняване на повреди, свързани с кражби от нашите съоръжения. 

Компанията подмени 37 хиляди метра повредени при кражба кабели в колектора на столичната подстанция "Орион". Инвестицията е за близо 660 хиляди лева. За тази година това е четвъртият голям принудителен ремонт в София, извършен заради посегателството над енергийните съоръжения. От началото на 2014-а година заради кражби са подменени общо 80 хиляди метра кабели на стойност 1,5 милиона лева, посочиха от компанията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна