Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондът за гарантиране на влоговете в банките има нов председател на Управителния съвет

Правителството освободи по негова молба досегашния Росен Николов и определи на поста Радослав Миленков. Новият председател на гаранционния фонд е с дългогодишен опит в банковата сфера, идва от Управителния съвет на Общинска банка. Там е отговарял за управлението на риска и управлението на активи и пасиви. Преди това е заемал различни длъжности в Първа инвестиционна банка, работил е като посредник и одитор в "Делойт и Туш България". Миленков е магистър по финанси от УНСС.

Финансовият министър  Владислав Горанов  коментира пред журналисти в парламента, че правителството готви подалия днес оставка като управител на Фонда за гарантиране на влоговете  Росен  Николов за друга позиция в банковата сфера:

По отношение на смяната на управителя, в Министерски съвет беше депозирана оставката на сегашния управител, който е един много добър експерт, свърши много добра работа и ние ще разчитаме и в бъдеще. Обсъдихме с него и министър-председателя за какво този много добър банков специалист ще бъде използван занапред, разчитаме на него и скоро ще разберете с какво ще се занимава.

Финансовият министър отрече, че Росен Николов може да оглави БНБ. Според Горанов обаче оставкат на гуверньора на Централната банка стои на дневен ред. За  срещата на Иван Искров с премиера Бойко Борисов министърът коментира лаконично:

Аз съм финансов министър, за да знам, но не за да разказвам какво си говорят други хора. Иван Искров трябва да си подаде оставката, не е коментиран срок.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна