Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ганчев: Идеята за обезсилване на цесиите в КТБ е правилна

Снимка: БГНЕС
Форумът за европейска политика и Фондация "Фридрих Еберт" представя днес последните данни от мониторинг за членството на България в Европейския съюз. Проф. Ганчо Ганчев, икономист, декан на Стопанския факултет на Югозападния университет, коментира в "Преди всички", че значителният бюджетен дефицит е резултат от лошо планиране, лош анализ на рисковете.

Правителството на Орешарски не е прогнозирало правилно, не е отчетен риск от понижаване на цените не петрола на международния пазар. Лошо планиране на разходите и т.н. КТБ е проблем, породен от години. И държавата, и БНБ са провеждали неправилна политика. Това са двете основни неща, които са свързани с недостатъци на политиката на правителството и на БНБ.

Проф. Ганчев каза, че валутният борд не зависи нито от политиката на Централната банка, нито от политиката на правителството.

Той е един автоматичен механизъм на саморегулиране на икономиката и той изиграва своята роля. Състоянието на валутния резерв зависи в крайна сметка от платежния баланс, от състоянието на износа, вноса и движението на  капитали и фактически това е факторът, който води до покачването на валутния резерв.


Нашият анализ
, обясни проф. Ганчев, не съвпада с идеите за  данъчното облагане. Стабилни са приходите, свързани с подоходните данъци, докато основният източник на приходи ДДС и акцизи е нестабилен и зависи силно от фазата на цикъла. От тази гледна точка запазването на данъчното облагане означава запазване на рисковете, с които се сблъскахме тази година.

Идеята да бъдат обезсилени цесиите в КТБ с промени в закона е правилна,
смята проф. Ганчо Ганчев.

Не съм убеден, че подобни промени със задна дата са възможни. КТБ фактически се управлява от квестори, назначени от БНБ, и тези проблеми би следвало да бъдат контролирани от квесторите и отново възниква въпросът какъв е бил контролът, упражняван от БНБ във връзка с тези сделки.


Ако Искров си подаде оставката, парламентът би могъл да вземе някакво решение. Засега не виждаме мерки. Думата "морална" отговорност не е точна, има фактически допуснати грешки в банковия надзор.

БНБ беше против влизането в Банковия съюз. Опасяваха се, че по-сериозен контрол ще ги постави в деликатна позиция. Идеята е закъсняла, отдавна трябваше да го направим. Кризата щеше да бъде избегната.


Интервюто на Борислава Борисова с проф. Ганчо Ганчев можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна