Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСК се обяви против 10% данък върху лихвите по депозитите

Работодателите отхвълят и предложението за 400 лв минимална заплата

| обновено на 24.11.14 в 17:23

Българската стопанска камара се обяви против идеята на ГЕРБ за облагане на лихвите по депозитите с 10 процента. Работодателската организация определи подобно виждане като пореден пример за непоследователна политика във финансово-икономическата сфера. Според БСК приходите в бюджета могат да бъдат увеличени само с икономически растеж и разширено потребление.

Преди дни председателят на временната парламентарна бюджетна комисия Менда Стоянова съобщи, че налогът върху спестяванията ще стане отново 10 на сто през 2015-а година. Освен това той трябва да се разшири върху всички видове депозити без детските. Тази година ставката на въведения от бившия финансов министър Симеон Дянков данък беше намалена на 8%.

Председателят на БСК Божидар Данев отхвърли отхвърли и искането на синдикатите минималната заплата да стане 400 лева от Нова година. Пред "Хоризонт" Данев се аргументира, че въпросният размер на минималното възнаграждение би се оказал по-висок от средната заплата в редица области, което ще има негативен ефект: 
Това обрича регионалната разпокъсаност на страната ни да се увеличи, закриване на малък и на среден бизнес в определени региони, закриване на работни места в тези региони и обезлюдяването на тези региони, което е свързано с много сериозна диспропорция в икономиката на страната и в стопанството на страната ни.
Според работодателите, бюджетът не може да понесе подобно увеличение, при положение, че икономическият растеж за последните три години е едва 1,5 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна